Gluteus medius 

Gluteus medius

Gluteus medius urspringer från bakre och yttre delen av övre delen av höftbenet (ilium) och fäster in på övre och bakre delen av knölen på utsidan (trochanter major) på lårbenet. Muskeln har det huvudsakliga ansvaret för att hålla bäckenet rakt när vi står på ett ben vilket vi gör när vi går och springer.


Svaghet i gluteus medius gör att lårbenet förs inåt (adduceras) vid belastning. Muskelns huvudsakliga funktion är att lyfta benet utåt (abduktion) och därmed förhindrar den nämnda inåtförning av lårbenet (adduktion). En ökad adduktion av lårbenet gör att knäts inre ledspringa öppnas upp och inre menisken kan trycka mot ledkapseln och orsaka smärta.

Över tid kan även ledbandet på insidan irriteras. På utsidan av knät trycks i sin tur yttre ledspringan ihop och yttre menisken komprimeras. IT-bandet som passerar knäts utsida blir spänt och kan bli irriterat vilket kallas för löparknä.

Då både höft och knä är påverkade enligt ovan kommer underbenet att rotera inåt och foten att stressas mot att belastas på insidan (ökad pronation) och därmed övertöjning av strukturer på insidan av underben och fot.


Svagheten i gluteus medius påverkar även bäckenleden (sakroiliacaleden) genom att denna inte hålls stabil vid belastning vilket kan orsaka smärta i ryggen och baksida lår. Ländryggen kan också påverkas då den vilar på bäckenet. Muskeln i sig kan också orsaka smärta genom att ursprunget på höftbenet eller fästet på lårbenet blir irriterat (trokanterit) eller på grund av triggerpunkter i muskeln.

Svaghet gör också att andra muskler försöker utföra gluteus medius funktion däribland de djupa utåtrotatorerna i sätet vilka blir spända och kan trycka på ischiasnerven.Spänning i utåtrotatorerna gör också att benet vill rotera utåt.

Tensor fascia lateae blir också ofta spänd och kan orsaka smärta på utsidan av höften. 


Svaghet och spänningar i en muskel påverkar mekaniskt andra muskler som fäster in i bäckenet till exempel på framsidan av höften. Det är ett intrikat system där alla muskler jobbar tillsammans och systemet ska (helst) vara i balans. 


Orsaker till att muskeln blir svag och inhiberad kan vara till exempel:

-långvarig sittande livsstil

-sitta ofta med korslagda ben

-stå och hänga på ett ben

-sova på sidan utan kudde mellan benen 

-på grund av att nedre delen av ländryggens leder eller sakroiliakaleden inte fungerar som de ska (leddysfunktion).

-tryck på nerver i nedre delen av ländryggen

-stramhet i lårets insida kan göra att gluteus medius blir inhiberad av de musklerna som utför motsatt funktion genom antagonisthämning.


Gluteus medius är en muskel som ofta blir inhiberad och majoriteten av oss behöver träna den. Det är min favoritmuskel just för att den kan påverka både rygg, höft, knä och fot genom att stabilisera både den yttre muskelkedjan (laterala myofasciella kedjan) och indirekt den spirala muskelkedjan. Då den är en dynamisk stabilisator av bäckenet rekommenderar jag att den tränas med closed-chain övningar, både excentriskt och koncentriskt.


Här en bra övning för att stärka upp gluteus medius.




Åtgärda orsaken till besväret

Jag behandlar symtom som smärta, domningar, stelhet och instabilitet. Målsättningen är att korrigera orsaken till dina besvär och att du ska bli så bra som möjligt, så fort som möjligt.


Fysiomedicinska kliniken


Kronborgsvägen 8


217 42 Malmö


040-302322

© Copyright Henrik Solmenius 2020

Your cart is empty Continue
Shopping Cart
Subtotal:
Discount 
Discount 
View Details
- +
Sold Out