Diskbråck

Diskbråck - vad är det?

Diskarna sitter mellan kotorna i ryggraden och har i huvudsak tre uppgifter.

De verkar stötdämpande i ryggraden likväl som stabiliserande och de underlättar ryggradens rörelse.

Vid ett diskbråck har diskens yttre lager gått sönder och den gelatinösa kärnan har trängt ut vilket kan trycka på nervroten. Här sker även en kemisk reaktion som påverkar nerven och leder till inflammation. 



Det finns även mildare former av diskförändringar, diskbuktningar (diskprotrusion) där disken inte har gått sönder utan den buktar bakåt och åt sidan och kan trycka på nerven.

Diskprotrusion  svarar snabbare än diskbråck på manuell behandling och hemövningar. Diskbråck tar oftast 2-3 månader men rehabiliteringstiden varierar från person till person.

Diskbråck är vanligast längst ned ländryggen mellan L4-L5 och L5-S1 men förekommer också mellan L3-L4. Diskbråck i nedre delen av halsryggraden förekommer också mellan C4-C5, C5-C6 och C6-C7.

Diskbråck i bröstryggen förekommer mer sällan och ger inte besvär i samma utsträckning som i ländrygg och nacke.


Diskbråck beror på åldersförändringar i disken där hållfastheten i vävnaden reduceras och stabiliteten försämras.

Vid diskogena besvär smärtar det oftast mer när man sitter och det gör oftast ont att böja sig framåt. Att hosta och nysa kan också göra ont. Trycket på diskarna låglumbalt är 50% större vid sittande än vid stående  och därför ökar irritationen på vävnaden i sittande position.


Diskbråck - vad kan du göra?

Undvik därför att sitta och stå så mycket som möjligt och ligg gärna ner 20 minuter några gånger per dag. Promenader brukar göra ländryggsbesvär orsakad av disken bättre.

Ett diskbråck i ländryggen ger ofta ischiassymptom medan diskbråck i nacken ger en utstrålande värk i armen. Symptomen kan vara smärtor, domningar, nedsatt känsel och svaghet i den  muskel nerven försörjer.

Diskbråck - vem kan hjälpa mig?

Sjukvården ska kontaktas om det föreligger svårigheter att kontrollera urin eller avföring. Dessa fall kräver operation men i andra fall är ett kirurgiskt ingrepp det sista alternativet.

Manuell behandling som utförs av naprapater, osteopater, kiropraktorer och sjukgymnaster i kombination med specifik träning och ergonomiska råd kan lindra och avhjälpa besväret. Behandlingen består av att avlasta nervroten som är inklämd, optimera blodcirkulationen i området, ergonomiska råd samt rehabträning för att stabilisera ryggen.


Här kan du hitta en lista på andra vanliga symptom.

Åtgärda orsaken till besväret

Jag behandlar symtom som smärta, domningar, stelhet och instabilitet. Målsättningen är att korrigera orsaken till dina besvär och att du ska bli så bra som möjligt, så fort som möjligt.


Fysiomedicinska kliniken


Kronborgsvägen 8


217 42 Malmö


040-302322

© Copyright Henrik Solmenius 2020

Your cart is empty Continue
Shopping Cart
Subtotal:
Discount 
Discount 
View Details
- +
Sold Out